Inrikes

Förslag öppnar för vargjakt

INRIKES

Stockholm. Naturvårdsverket vill låta länsstyrelserna ta fler beslut om jakt på stora rovdjur. Besluten ska tas utifrån stammarnas utveckling lokalt, enligt det förslag verket lämnar till regeringen.

"Vi strävar efter ökad delaktighet för boende i rovdjurstrakter. Delaktighet är grunden för att skapa förtroende för rovdjurspolitiken", säger generaldirektör Maria Ågren i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket bedömer att det finns ett visst utrymme för det man kallar förvaltningsjakt på varg, utöver skyddsjakt. Verket vill också underlätta invandringen av varg för att få in nya gener i den inavlade svenska vargstammen, men anser inte att vargar ska flyttas in eftersom det inte skulle accepteras.

Naturvårdsverket säger att det finns en möjlighet för annan jakt än skyddsjakt på varg.

– Men bara om stammen har en tillväxt och den fortsätter att öka, säger Susanna Löfgren vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Vad gäller järv ser dock inte verket samma möjlighet till annan jakt. Däremot kan verket tänka sig mer skyddsjakt på järv, beroende på att järven i större utsträckning lever längre norrut.

– I det här fallet är det rennäringens intressen som går först, säger Löfgren.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes