Inrikes

Extrem brandrisk i skog och mark

INRIKES

Kalmar. Nu är det så torrt i markerna att en gnista kan räcka för att starta en storbrand.

I flera län råder eldningsförbud.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är risken för skogsbränder stor på flera håll. Bland annat i Götaland och längs Norrlandskusten där faran klassas som extremt stor eller mycket stor. Flera län, däribland Stockholm, Kronoberg, Kalmar, Västra Götaland, Blekinge och södra Dalarna, har därför utfärdat eldningsförbud. Det innebär normalt att all öppen eldning i naturen är förbjuden.

– Nu är det så torrt att det kan räcka med en gnista för att en storbrand ska bryta ut säger, brandingenjör Patrik Håkansson vid MSB till TT och uppmanar allmänheten till stor försiktighet.

Den våldsamma skogsbrand som härjat sydväst om Kalmar sedan i onsdags var på fredagen under kontroll. Men det brann fortfarande på flera håll i det tre kvadratkilometer stora området.

På lördagsmorgonen ska räddningsarbetarna få förstärkning av 25 man från hemvärnet. Enligt Sara Svensson, informatör hos Kalmar kommun, hoppas man kunna avsluta räddningsinsatsen på måndag och lämna över ansvaret till markägarna. Det förutsätter dock att det inte fortfarande brinner då.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes