Inrikes

Stabilt i Småland

INRIKES

Stockholm. Läget i de översvämmade områdena i Småland har stabiliserats något.

De största problemen är över på orter som Mariannelund, Silverdalen och Lönneberga.

Men Bo Troedsson på Emåförbundet varnar för nya problem nästa vecka när Emån väntas stiga kraftigt nedströms Högsby.

– Mycket jordbruksmark i området runt Fliseryd kommer att översvämmas, säger han. Det finns inga sjöar längs Emåns huvudfåra där det går att magasinera vatten. Resultatet blir översvämningar.

Under torsdagen reparerar hemvärnet fördämningar i Målillatrakten nedströms Hultsfred. Stora åkerarealer är översvämmade och mer hotas om inte fördämningarna håller.

Länsstyrelsen i Kalmar län varnar också för mycket höga flöden i mindre vattendrag. Men några industrier eller bostadsområden är inte direkt hotade i dag.

Även i Jönköpings län har läget stabiliserats efter de senaste dagarnas kamp mot översvämningar och flödena i sjöar och dammar sjunker.

– Vi har inte fått in något relaterat till översvämningar under natten. Om det inte tillstöter några händelser så är det kontroller och planering som gäller nu, säger Clas Lövgren, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Även under gårdagen bestod arbetet mest av kontroller och uppföljningar.

Även väderutsikterna ser ljusare ut i dag.

– Det blir åskskurar i Götaland och lokalt kan det bli häftiga regnskurar. Men enligt prognosen ser det inte ut att bli mer än 10 millimeter som mest och i östra Småland blir det väldigt få skurar, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Det är lågtrycken som dominerar väderbilden och de för in regnområden på löpande band över Sverige. Ett finns nu över Svealand och fortsätter upp över södra Norrland.

Nu ligger ett band med skurar över Dalarna, Värmland och Gästrikland. Mest nederbörd får Värmland och Gästrikland.

– Dalarna får också regn, men inte jättestora mängder.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes