Revolutionära fronten

Åtal mot vänsterextremister

INRIKES

Stockholm. Åtta vänsterextremister åtalas för flera fall av grov misshandel och olaga hot. Den dominerande i gruppen har enligt åklagaren varit en 19-årig man från en mellansvensk småstad.

De åtalade är i åldrarna 19-27 år och kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping.

Av de åtta är det en 19-åring som misstänks för flest brott. Enligt åklagaren ska 19-åringen ha en framträdande roll inom vänsterextrema Revolutionära fronten (RF). Som stöd för det hänvisar hon till uppgifter från Säpo.

Mannen, som är skriven i Strängnäs, ska ha åkt runt till olika orter i Sverige och begått brott. I Stockholm ska han ha varit med när två slovakiska gästarbetare misshandlades grovt med slag, sparkar, blomkrukor, glasflaskor och andra tillhyggen. En av männen ska ha misshandlats kraftigt när han låg på marken. Båda fick slag mot både kropp och huvud.

Misshandeln filmades och lades sedan ut som propagandafilm för RF. Nu hör den till åklagarens bevisning.

I åtalet finns totalt tre fall av grov misshandel, men åklagaren kan bara se att ett av fallen, en misshandel av en medlem av Svenskarnas parti i centrala Stockholm i höstas, är kopplad till politiska åsikter.

– De här två gästarbetarna från Slovakien, där har det inte framkommit något i utredningen om att de hade högerextrem anknytning, säger åklagaren Malin Arentoft till TT.

En grov misshandel i Jönköping, som liksom de andra två misshandelsfallen skedde på öppen gata, tycks inte heller ha någon sådan koppling.

I åtalet finns också fyra punkter av olaga hot och skadegörelse riktat mot två män. 19-åringen ska ha ingått i den grupp som vid två tillfällen åkt till Västerås och vid två tillfällen till Lindesberg för att hota och förstöra.

Vid de så kallade hembesöken har gruppen klottrat "nassesvin", "nassekräk", "RF" och slagit yxor i dörrar. De har också krossat fönsterrutor och vid ett tillfälle slängt in en fyrverkeripjäs i ett kök.

Åtalet är det tredje av tre åtal på kort tid där den gemensamma nämnaren är att de åtalade har koppling till RF. En första rättegång - också den om misshandel, skadegörelse och olaga hot - har avslutats i Västerås, men domen har ännu inte kommit. En andra rättegång pågår och gäller ett mordförsök mot en nazist i Kärrtorp. Rättegången som följer att det här åtalet väntas inledas senare i april.

Av de åtta åtalade är det bara 19-åringen som fortfarande är häktad. Åklagaren anser att gruppen ägnat sig åt organiserad brottslighet vilket bör påverka straffen.

En knivattack hösten 2012 i Köping blev upptakten till en rad våldsdåd i Mälardalen under 2013, enligt Säpo. Bland såväl höger- som vänsterextrema är aktiviteten fortsatt hög.

– Vår erfarenhet säger att det är extra mycket när det är val. De här grupperna blommar ofta upp då, sade Säpochefen Anders Thornberg till TT nyligen.

Åklagaren beskriver de åtalades gärningar och koppling till vänsterextrema Revolutionära fronten som "organiserad brottslighet".

Författaren Anna-Lena Lodenius, som bland annat har skrivit Gatans parlament, en studie i både höger- och vänsterextremism, liknar grupperingen vid ett nätverk av företrädesvis unga personer med gemensamma idéer, där en del spelar mer ledande roller som inspirerar andra.

Det är svårt att uppskatta hur många som ingår i RF på grund av stor genomströmning. Polisen räknar med några hundra personer.

– Man kan vara bekymrad över den senare tidens händelser med Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen där extremvänstern har slagit tillbaka. Det känns som att det finns någon slags ökad acceptans för våld från vänsterextrema grupper och det oroar mig, säger Anna-Lena Lodenius.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Revolutionära fronten

ÄMNEN I ARTIKELN

Revolutionära fronten

Svenskarnas parti