Inrikes

S-distrikten backar Löfvens strategi

INRIKES

Stockholm. Landets socialdemokrater tycks stå enade. Stefan Löfvens nygamla strategi hyllas av partidistrikten.

– Han är klok, och tydlig med att vi går till val med eget valmanifest, säger Lena Segerberg vid Kalmardistriktet.

På fredagen gick Stefan Löfven ut med att han är beredd att samarbeta med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna efter valet nästa år. Det blir alltså inget gemensamt valmanifest tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vid senaste valet.

Löfven fick genast mothugg av Alliansens partiledare, som sade att de inte är intresserade av något samarbete. Men inom Socialdemokraterna är stödet stort. Vid en rundringning nådde TT Nyhetsbyrån 18 av partiets 26 distriktsordförande, och alla ställer sig positiva till strategin.

Enormt stora utmaningar

– Vi har haft en blockpolitik under en lång tid som uppenbart inte varit bra för Sverige, och vi har enormt stora utmaningar de kommande åren. Stefan Löfven sade att blockpolitiken fördummar, jag menar att den gör oss fattigare, säger Hans Hoff, ordförande Hallands partidistrikt.

Alla partidistrikten nämner att samarbetet med Miljöpartiet fungerar bra, och att man gärna fortsätter det. Av andra potentiella partner nämns något förvånande Centerpartiet och Folkpartiet oftare än Vänsterpartiet.

Långt från Moderaterna

– Egentligen spelar det inte så stor roll vilka man samarbetar med. Alla partier har en vänster- och en högerfalang, det beror på vilka som leder partiet. Så länge det är kloka människor är det inga problem, säger Yoomi Renström, ordförande i Gävleborgs distrikt.

Men hon får inte medhåll av alla. Hälften av de tillfrågade tror inte på något långtgående samarbete med Moderaterna.

– Vi är så långt ifrån varandra så det ser jag som helt orealistiskt, säger Karin Åström, Norrbottens distrikt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes