Dubbelmördare kan dömas till livstid

Linköping. Dubbelmördaren har erkänt, men hävdat att han inte visste vad han gjorde.

Experterna håller inte med. 34-åringen i Ljungsbro förstod vad han gjorde när han slog ihjäl en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna.

Beväpnad med ett järnrör slog mannen först ihjäl pojken som han tidigare tejpat och tvingat med sig. När ett par kom till pojkens undsättning blev även kvinnan ihjälslagen och mannen misshandlad.

Åklagaren har yrkat att mannen döms till livstids fängelse. Försvaret har hävdat att 34-åringen måste frias helt från de dödande slagen eftersom han saknat uppsåt att döda och åklagaren inte haft med alternativa brottsrubriceringar som dråp.

Dessutom har försvaret påstått att mannen var allvarligt psykiskt störd och att han därför inte kan dömas till fängelse. Men på torsdagen kom ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som säger att det inte stämmer. Gärningsmannen befann sig i ett "drogutlöst psykosnära tillstånd" men var medveten om sitt handlande, hade förmåga att inse innebörden av det han gjorde och hade kunnat sluta.

Slutsatsen innebär att Linköpings tingsrätt kan döma mannen till fängelse.

Rättegången kommer att återupptas den 28 april. Det är oklart när domen kommer.

Ur yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd:

– -34-åringen har en antisocial personlighetsstörning med psykopati. Med det kommer en manipulativ förmåga, impulsivitet, en utagerande aggressivitet och "avsaknad av genuin förmåga till ånger och inlevelseförmåga i andra människor".

– -Han blandmissbrukade droger och alkohol.

– -Det drogutlösta psykosnära tillståndet i anslutning till mordet gjorde att han tidvis hade sviktande verklighetsuppfattning, men han anses ha varit medveten om sitt handlade och vad det kunde leda till.

– -Det som talar för att tillståndet var utlöst av droger är att det klingade av något dygn efter gripandet, när drogerna gick ur kroppen.

TT

Publisert: