Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Fler nämndemän i polisnämnden

Publicerad 2012-10-12

Malmö. Hela sex medlemmar i polisnämnden i Södertälje har samtidigt suttit som nämndemän i rättegångar, visar TT:s granskning.

Det enda fall som blivit känt har redan lett till att det enorma mordmålet i staden ska tas om. Fenomenet går igen på många håll.

Uppmärksamheten blev mycket stor när det stod klart att en nämndeman som satt i tingsrätten och dömde i det stora Södertäljemålet varit jävig, eftersom han också suttit i polisnämnden och fått information om det så kallade Södertäljenätverket.

Men nämndemannen som är anledningen till att hela rättegången måste tas om i tingsrätten är inte ensam om att ha suttit på två stolar. En genomgång som TT gjort visar att hela sex av ledamöterna och suppleanterna i polisnämnden i Södertälje också har suttit som nämndemän i rätten: en i hovrätten och fem i tingsrätten.

Två av dem som varit nämndemän i tingsrätten har också varit nämndemän i förvaltningsrätten i Stockholm.

I Stockholms sju polisnämnder finns 33 ledamöter och suppleanter som också är nämndemän i olika domstolar. Majoriteten (22 stycken) i någon av Stockholmsområdets olika tingsrätter, men de finns även de som är nämndemän i Svea hovrätt och i förvaltningsrätten i Stockholm.

Med så många nämndemän på dubbla stolar bara i Stockholmsområdet blir frågan om många avslutade mål kommer att tas om efter nya avslöjanden om jäv.

– Det kan jag absolut inte tänka mig. I de mål där jäv skulle kunna föreligga förutsätter det att det konkreta målet varit uppe till diskussion i den här polisnämnden och det hör, så vitt jag kan bedöma, inte till vanligheterna att enskilda mål tas upp på det sättet, säger Björn Skånsberg, rådman i Södertörns tingsrätt och expert på straffrätt.

TT: Kan du ge exempel på mål som kan diskuteras i polisnämnden?

– Brottslighet av allvarligt slag där utredningen varit medialt uppmärksammad eller polisiärt resurskrävande. Och de målen är inte så många.

Enligt Björn Skånsberg är nästan alla mål i tingsrätterna av den karaktären att de inte blir föremål för diskussion i polisnämnderna.

Även flera personer i polisnämnden i Malmö sitter på dubbla stolar. Två ordinarie ledamöter, en moderat och en folkpartist, är samtidigt nämndemän i Malmö tingsrätt. Tre ersättare i polisnämnden, två moderater och en socialdemokrat, är också nämndemän.

Bland de nämndemän som också sitter i polisnämnden finns en som var med och dömde Peter Mangs i Malmö tingsrätt. Han har nu anmälts för jäv.

Anja Sonesson (M), ordförande i polisnämnden i Malmö, ska nu ta upp frågan om dubbla stolar på nästa nämndmöte för att undvika att liknande jävsmisstankar i framtiden. Nämndemännen ska inte närvara när nämnden tar upp polisutredningar, och i framtiden ska nämndemän inte alls kunna väljas in i polisnämnden, menar hon.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill inte kommentera nämndemannaproblemen i Södertälje- och Mangsmålet. Men hon tycker att Svea hovrätts agerande i Södertäljemålet visar att rättssystemet fungerar.

– Man får väl ändå säga att Svea hovrätts beslut om Södertäljerättegången visar att man inte böjer sig för praktiska bekymmer eller svårigheter, utan ser till de regler som faktiskt finns, säger Ask till TT.

Hon anser ändå att det finns behov att ändra i nämndemannasystemet. En utredning, tillsatt i somras, har enligt Ask också möjlighet att ta upp frågorna om jäv om den vill.

TT: Tycker du att nämndemän överhuvudtaget ska kunna sitta i polisnämnder?

– Jag har ingen anledning att ha en annan uppfattning än Svea hovrätt, att det inte per definition är så att vissa personer inte kan sitta i nämnden.

Morgan Johansson (S), ordförande för justitieutskottet, uppmanar partierna att själva göra en genomgång av sina nämndemän för att ta reda på vilka som sitter på dubbla stolar och ta diskussionen med de personerna.

TT