Inrikes

Johan III:s spira stals ur domkyrkan

INRIKES

Västerås. Vid ett inbrott i natt stals kung Johan III:s begravningsregalier från Västerås domkyrka. Polisen har skickat ut rikslarm.

– Det här är helt osäljbara grejer, säger Kenneth Mandergrehn på Rikskriminalpolisen.

Domkyrkokaplanen Johan Sköld säger till TT att han är "upprörd och chockad".

– Det är en förlust av större mått än bara den här kyrkan i och med att det är en svensk kung. Det är hemskt tråkigt att det har skett, säger Sköld till Vestmanlands Läns Tidning på nätet.

Johan III var son till Gustav Vasa och dog 1592. Det som har stulits är en krona, ett äpple och en spira. Regalierna förvarades vid hans halvbror Erik XIV:s grav. Tjuvarna tog sig in genom att krossa en ruta.

– Det är bara regalierna som är borta. Inbrottet upptäcktes i morse när personal kom för att öppna kyrkan, säger Sköld till TT.

Regalierna - en spira, ett äpple och en krona som ligger på en kudde - flyttades från Uppsala på 1700-talet.

– Det här är helt osäljbara grejer. Den i branschen som blir erbjuden att köpa kommer att reagera direkt, säger Kenneth Mandergrehn på Rikskriminalpolisen, samordnare av kulturarvsbrottslighet, till TT.

Begravningsregalier, kopior av riksregalierna, är troligen inte heller något som är åtråvärt för samlare, bedömer Mandergrehn.

– Kyrkostölder brukar i regel handla om katolska föremål som stjäls och säljs utomlands. Det här hamnar inte i den kategorin, säger han.

Han har sett dessa regalier, men vet inte vilket material de är gjorda av.

– Men jag kan inte tänka mig att det är någon ädelmetall, möjligen brons, säger han.

– De är ovärderliga som en symbol för en tidigare monark av Sverige. Affektionsvärdet går inte att mäta, säger Johan Sköld.

Thomas Gustafsson, befäl på polisens ledningscentral i Västmanland, berättar att man sänt ut rikslarm efter de stulna föremålen.

– Det här är så speciella grejer så de flesta borde reagera om de dyker upp. Vi har larmat alla polisstationer i Sverige, det går även ut till gränsstationer, säger han.

Polisen kontrollerar även om det kan finnas övervakningskameror som har fångat inbrottstjuvarna på bild.

Erik XIV begravdes i Västerås efter sin död 1577, utan regalier. Långt senare ville man ordna en mer representativ gravvård. Gustav III ordnade då så att en spira och en krona från Uppsala, som kan ha använts i processionen vid Johan III:s begravning, flyttades till Västerås omkring 1800.

Begravningsregalier användes vid kungliga begravningar för att markera den dödes identitet och sociala ställning. De placerades i eller på kistan.

En andra uppsättning begravningsregalier, i guld, som också kopplas till Johan III:s begravning, förvaras fortfarande i Uppsala. Den stulna uppsättningen är tillverkad i Nederländerna under 1500-talet av förgylld brons med silverdetaljer. Äpplet, i förgyllt trä, tillverkades kring 1800. De tre föremålen låg på en träkudde, även den nu stulen, prydd med Vasaättens kärvar.

– Det är en förlust för alla, det här är vårt gemensamma kulturarv. Vi arbetar intensivt med att förbättra säkerheten, men samtidigt ska föremålen vara tillgängligt för alla. Det är en svår balansgång, säger John Rothlind, chefskonservator vid Svenska kyrkan i Västerås.

Ytterligare uppsättningar av begravningsregalier finns i Strängnäs (Karl IX:s), Uppsala domkyrka (Gustav Vasas), Livrustkammaren i Stockholm (Karl X Gustavs) samt Johan III:s andra uppsättning i Uppsala.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes