Vädret orsakar nya trafikproblem

Publicerad:
Uppdaterad:

Härnösand. Ishalka i norr och översvämningar i söder orsakar problem i trafiken.

Tre långtradare fastnade i morse i ishalkan på E 4 utanför Härnösand och hindrade trafiken i södergående riktning. Sandbilar är på väg och polis finns på plats för att hjälpa övrig trafik förbi.

SMHI har gått ut med en varning för svår frosthalka i samband med underkylt regn i stora delar av Mellansverige och längre norrut.

Under de tidiga morgontimmarna och på förmiddagen fick trafiken tillfälligt stängas av utmed tre vägar i Skåne på grund av översvämningar, bland annat under en viadukt utmed riksväg 882 vid Stora Uppåkra söder om Lund.

Även E 4 från Ljungaskog vid Örkelljunga till Yxenhult söder om Markaryd, och ett tiotal mindre vägar runt om i Skåne var stundtals översvämmade.

Räddningstjänsten i Höganäs var under natten ute med pumpar hos ett tiotal fastighetsägare som drabbats av översvämningar eller hotades av inträngande smältvatten.

– Stora vattensamlingar på åkrarna kan inte tränga undan på grund av tjälen, konstaterade räddningstjänstens Marcus Fridlund.

Det råder extremt halt väglag i Gävleborgs län och norrut.

– Det är problem på hela E 4 mellan Gävle och Söderhamn med en hel del småkrockar, berättar Sven-Erik Hammar som är vakthavande vid Gävleborgspolisen.

– Just nu regnar det upp mot Hudiksvall och man förstår ju vad det blir av det. Och i Sandviken är det jättehalt.

De flesta olyckor inträffar när bilister kommer ikapp bilköer där trafiken går långsamt på grund av det hala väglaget. Även långtradare och saltbilar har problem och plogbilar tvingas ibland köra ned plogen i vägen för att få stopp på bilen.

Än har inga allvarligare olyckor rapporterats, men polisen befarar att det blir värre framåt kvällningen när fjällsemestrande vänder hemåt.

– Om man inte måste ut kan man ju stanna inne. Och måste man, så är det gott omdöme och ordentliga avstånd som gäller, säger Sven-Erik Hammar.

TT

Publicerad: