Fler missbrukar narkotiska läkemedel

Stockholm. Missbruket av tung narkotika i form av läkemedel har fått fäste bland svenska ungdomar. Förra året beslagtog Tullverket 300 000 fler narkotikaklassade tabletter i postförsändelser än året innan.

Missbruket av tung narkotika i form av läkemedel har fått fäste bland svenska ungdomar.

– Narkotikaklassade tabletter är ett av de största missbruken vi har. Det ökar hela tiden, säger Cecilia Fant på Rikskriminalen.

Polisen i Norrbotten slog nyligen larm sedan fyra unga män i Luleå dött i misstänkta överdoser. Det handlade om morfinpreparatet Dolcontin och läkemedlet Oxycontin.

– Det är betydligt yngre personer som håller på med den här typen av narkotika nu. Man kan nog säga att det är en trend sedan något år tillbaka, säger Aron Backman, tillförordnad chef för narkotikaroteln i Norrbotten.

Morfin är lätt att överdosera och liksom andra opioider, som det smärtstillande läkemedlet Tramadol, kan det vara livsfarligt att blanda med alkohol. En överdos kan leda till nedsatt andningsförmåga och hjärtstillestånd.

Förra året fann Rättsmedicinalverket morfin i kroppen hos 117 personer som dött av överdoser. 34 av dem var 30 år eller yngre. Tramadol fanns i kroppen hos 94 avlidna personer, medan det aktiva ämnet i Oxycontin hittades i 27 fall.

Enligt Cecilia Fant kommer narkotikaklassade läkemedel ut på marknaden både via illegal näthandel och legal förskrivning. Hon ser att beslagen ökar, vilket indikerar ett ökande missbruk.

– Det skrivs ut alldeles för lättvindigt. Ibland hittar vi läkare som skrivit ut tusentals tabletter.

Ungdomar tipsar varandra och byter tabletter via nätet, berättar hon.

TT