Annie Lööf vill ingripa mot nazister

Publicerad:

Politik. Centerledaren Annie Lööf är beredd att ändra lagstiftningen för att underlätta för polisen att ingripa mot nazistdemonstrationer.

För henne är nazistiska symboler det samma som hets mot folkgrupp.

– Det är helt oanständigt att se råbarkade nazister som går och hetsar och hatar mot folk på våra gator. De använder våra demokratiska rättigheter för att störta det demokratiska samhället. Det kan inte accepteras, säger Annie Lööf.

Hon vill inte förbjuda nazistiska organisationer, men kan tänka sig att förtydliga lagstiftningen så att polisens möjligheter att ingripa underlättas, till exempel om demonstranter bär olika nazistiska symboler.

– Jag anser att har man tydliga nazistsymboler i ett demonstrationståg, så är det hets mot folkgrupp, säger hon.

Komplicerat

Annie Lööf medger att lagstiftningen är komplicerad och inte helt lätt att tolka.

– Är det så att polisen upplever att det finns en gråzon, att det är svårt för dem att veta om de får ingripa eller inte mot enskilda individer, då måste vi som ansvarstagande politiker titta på och analysera om vi kan göra lagstiftningen tydligare.

Detta budskap kommer Centerpartiet att ta med sig till de blocköverskridande samtal som regeringen bjudit in till i oktober.

Moraliskt ledarskap

Annie Lööf anser att de politiska partierna måste visa moraliskt ledarskap och markera vad som är tillåtet eller inte.

– Jag tycker inte att vi tyst ska titta på när dessa personer kallar politiker, polisen och journalister för landsförrädare. När de vill hänga upp oss i lyktstolpar, när de taktfast marscherar och utmanar. Det måste finnas ett moraliskt ledarskap som talar om att det är inte en grundläggande, mänsklig rättighet att göra vad som helst i ett demonstrationståg, säger hon.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN