Långa fängelsestraff för grova våldtäkter

INRIKES

Brott. Festfixaren och krögaren bjöd de två 16-åriga flickorna på alkohol och droger. Sedan våldtog de flickorna och spelade in övergreppen.

Nu döms de till nio respektive sex års fängelse och att betala sammanlagt 330 000 kronor i skadestånd till flickorna.

Totalt utsattes nio kvinnor för olika sexuella övergrepp sedan de drogats. Krögaren, som är i 50-årsåldern, döms för grov våldtäkt mot de två 16-åriga flickorna. Den 25-årige festfixaren döms förutom de två grova våldtäkterna också för fyra våldtäkter och två fall av sexuellt tvång varav det ena i kombination med kränkande fotografering. Han frias i ett fall gällande sexuellt tvång där han enligt rättens bedömning "inte är överbevisad om brott".

Hjälplöst tillstånd

Enligt Göteborgs tingsrätt har kvinnorna befunnit sig i en utsatt situation på grund av sömn, berusning och drogpåverkan. Rätten anser att de två 16-åriga flickornas berättelser är trovärdiga och får också stöd av den film som männen spelade in i lägenheten. Enligt domen visar filmen att flickorna varit kraftigt berusade och drogpåverkade och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

De flesta av brotten de båda döms för har ägt rum i Göteborg, men två ska ha skett i Los Angeles. Alla händelserna har inletts i krogmiljö. I många av fallen har utredarna hittat bilder från övergreppen i festfixarens dator eller mobiltelefon.

Erkänt ett fall

De två dömda har nekat till anklagelserna om sexbrott och hävdar i förhör att allt som hänt skett på frivillig väg. I ett fall har den yngre mannen erkänt att han utsatt en kvinna för kränkande fotografering.

Polisens utredning startade i mars då en ung kvinna anmälde att hon drogats och våldtagits i centrala Göteborg. Den unge festfixaren anhölls och har suttit häktad sedan dess.

I mannens mobiltelefon hittades en stor mängd bilder och filmer också på andra övergrepp. Alla offer har identifierats, utom en ung kvinna som våldtogs på ett hotell i Hollywood.

TT