Fler förvaltningsområden för minoriteter

INRIKES

Inrikes. Ytterligare åtta kommuner och två landsting ansluter sig till förvaltningsområdena för samiska, finska och meänkieli från den 1 februari. Det har regeringen beslutat.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger att beslutet är ett steg i arbetet att stärka de nationella minoriteternas rättigheter i samhället.

"Regeringen säkerställer genom beslutet att de rättigheterna som finns i lagstiftningen också ska märkas i vardagen för sverigefinnar, samer och tornedalingar runt om i vårt land", står det i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att de nationella minoriteterna ska kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheter, både muntligen och skriftligen. Även barn- och äldreomsorg ska kunna erbjudas på minoritetsspråket.

Nya samiska förvaltningsområden blir Luleå, Åsele och Sundsvalls kommun och även Västernorrlands läns landsting. Meänkieli får en ny förvaltningskommun, Luleå.

– Jag är jätteglad och det är klart att vi är redo för det här. Vi har ju själv ansökt om det, säger Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S), till SVT Norrbotten.

Gislaved, Skellefteå, Järfälla, Söderhamn och Örnsköldsviks kommun ansluter sig till det finska förvaltningsområdet, liksom även Jönköpings läns landsting.

Totalt finns det i och med beslutet 64 kommuner i finska förvaltningsområdet, 22 kommuner i det samiska och sju kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli.

TT