Strålbehandling gav patienter normal hjärtrytm

INRIKES

Vård. Patienter som hade svåra rytmstörningar i hjärtat fick normal hjärtrytm igen efter att ha genomgått strålbehandling. Det visar en ny studie som publiceras i New England Journal of Medicine, skriver Dagens Medicin.

Fem patienter med svår snabb hjärtfrekvens orsakad av ärrbildning i hjärtmusklerna efter en hjärtinfarkt var med i studien. Alla fem hade tidigare fått läkemedel och genomgått så kallade kateterablationer, där ingrepp görs i hjärtat, men utan att det hjälpt. Rytmstörningarna hade återkommit.

Men efter att ha genomgått strålbehandlingen och en uppföljning gjordes efter ett år visade det sig att två av patienterna fått en helt normal hjärtrytm och att tre hade enstaka episoder. Tre av patienterna hade kunnat sluta med sina läkemedel.

– Den här metoden kan bli revolutionerande eftersom man slipper gå in med katetrar i hjärtat, något som kräver stor manuell skicklighet och är förenat med vissa risker, säger Carina Blomström-Lundqvist, professor i kardiologi vid Uppsala universitet till Dagens Medicin.

TT