Moderater tjänar mest

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Moderaterna är det parti som har högst andel höginkomsttagare bland sina riksdagskandidater. Socialdemokraterna har å andra sidan minst andel låginkomsttagare på sina valsedlar.

Närmare hälften av de moderata riksdagskandidaterna, 47 procent, tjänade över 400 000 kronor år 2008. Bara var tionde svensk tjänade så mycket, visar den undersökning som Sveriges Radios Ekot låtit Statistiska centralbyrån (SCB) göra.

Tvåa på listan över andelen höginkomsttagare kommer Socialdemokraterna med 45 procent. De två partierna ligger klart högst i inkomstligan.

I botten av listan finns Miljöpartiet som har den högsta andelen låginkomsttagare bland sina kandidater, över 30 procent hade en årsinkomst på högst 199 000 kronor. På andra plats kommer Moderaterna.

Socialdemokraterna är det parti som har lägst andel låginkomsttagare på sina listor. Bara drygt var tionde socialdemokratisk kandidat tjänade under 200 000 kronor, jämfört med närmare hälften av befolkningen i stort.

Statsvetaren Henrik Oscarsson är inte förvånad.

– Socialdemokraterna har aldrig varit ett särskilt stort parti bland människor som har de allra lägsta inkomsterna, säger Oscarsson till Ekot.

– Det är klart att det här kan sticka i ögonen på folk.

TT

Publicerad: