Lagliga delar blir illegala vapen

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Malmö. Ett stort antal vapendelar importeras lagligt till Sverige och byggs sedan ihop till illegala vapen.

Polisen har identifierat privatpersoner som köper in delar och tillverkar vapen. Flera brottsutredningar pågår nu, skriver Sydsvenskan.

Allt färre skjutvapen beslagtas också vid gränserna, trots specialsatsningar. Förra året passerade 6,4 miljoner personbilar över Öresundsbron. Vid kontroller där och i övriga landet togs tre skjutvapen i beslag.

Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne, bekräftar för TT att det pågår utredningar mot några personer som misstänks ha fungerat som vapensmeder och byggt ihop legalt importerade vapendelar med egentillverkade vitala delar.

– Det finns en del förundersökningar som vi håller på med just nu och som berör i princip halva Sverige, säger han.

Sintéus bekräftar också att misstankarna har väckts när polis och tull kontrollerat inflödet av postpaket med vapendelar och sett att de här personerna köpt stora mängder.

TT: Vad tror du om omfattningen av den här verksamheten?

– Jättesvårt att bedöma. Vi vet ju att vid huvuddelen av de här grova brotten hittar vi aldrig vapnet och vi hittar inte ens den ballistiska identiteten på en del. Då kan det ligga nära till hands att man har smidit om pipor och liknande och manipulerar vapnen på det sättet, säger han.

Tullen och polisen begär i en delvis hemlig rapport till regeringen att minimistraffet för grovt vapenbrott höjs till två års fängelse. Det skulle ge brottet en högre prioritet och göra det möjligt att tillgripa tvångsmedel som avlyssning för att utreda brottet.

Myndigheterna planerar också att under första halvåret 2013 ta fram en gemensam handlingsplan med illegala skjutvapen.

Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, tycker att uppgifterna om import av vapendelar som byggs samman till vapen inom landet ser oroväckande ut.

– Om det finns luckor i lagstiftningen som gör det här möjligt så måste man se till att täppa till dem, säger han och hänvisar till de två utredningar som arbetar med frågorna kring illegala vapen.

Han påpekar att möjligheten att använda tvångsmedel i vapenbrottsutredningar kan införas på två sätt: Antingen genom ett skärpt minimistraff, eller genom en brottskatalog där brott som gör det möjligt att använda tvångsmedel helt enkelt räknas upp.

Allmänt tycker Johansson att regeringens arbete med att bereda de här frågorna går på tok för långsamt.

– En snigel är snabb i jämförelse, säger han.

TT har förgäves sökt justitieminister Beatrice Ask (M) för en kommentar.

TT

Publicerad: