Ser till att hästkött stoppats

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Livsmedelsverket ska i dag kontakta kontrollmyndigheterna för de svenska företag som köpt nötkött från två holländska grossister. Nötköttet kan innehålla spår av hästkött och holländska myndigheter har beslutat att det därför ska återkallas.

Riksdagens miljö- och jordbruksutskott bjuder också in Livsmedelsverket för att informera sig om fusket med kött och annan mat.

– Vi kunde konstatera i utskottet i dag att matfuskskandalen verkar fortsätta att växa och vi kände ett behov av att få information om vad Livsmedelsverket vet och hur det agerar i den här frågan, säger utskottets ordförande Matilda Ernkrans (S).

Cirka 500 charkuteriföretag i Europa har köpt nötkött från de två grossisterna. 25 av företagen är svenska.

Totalt rör det sig om omkring 50 000 ton nötkött som återkallas. Det finns oklarheter om var köttet ursprungligen kommer ifrån.

De berörda företagen i Sverige finns i 15 kommuner runt om i landet.

– Det vi gör nu är att vi kontaktar de här myndigheterna och säkerställer att företagen har återkallat köttet från marknaden, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Hållbarheten på köttet ska vara dålig. Livsmedelsverket vet inte exakt hur mycket av köttet som kommit in i Sverige.

– Försändelsen handlar om uppblandning av nöt- och hästkött men också rent hästkött.

TT: Då låter det ju som om att det kan handla om rätt mycket hästkött?

– Man säger att det framför allt är andra länder som berörs, men även Sverige. Den huvudsakliga delen ska ha gått till andra länder än Sverige, framgår det av informationen som är rätt knapphändig, säger Jan Sjögren.

När holländska livsmedelsmyndigheter i går beslutade att återkalla nötköttet uppgavs det att köttet kan innehålla "spår av hästkött".

– Jag upplever att det är mer än så. Det pratas inte om "spår av" i den information som jag nu har fått, utan vad man säger är att försändelser har innehållit hästkött och att det har varit hela försändelser av hästkött som har varit märkt som nötkött, säger Jan Sjögren.

Det återkallade köttet har sålts under ett par års tid, och stora delar kan redan ha konsumerats. Fusket upptäcktes under EU:s gemensamma satsning med stickprovskontroller av produkter på marknaden.

Vilken typ av produkt som har sålts i Sverige har Livsmedelsverket ingen information om.

– Men förmodligen handlar det om rent kött.

Företag i 16 länder i Europa har köpt köttet. Förutom Holland är Frankrike, Tyskland, och Spanien de länder som tagit emot flest försändelser från grossisterna.

TT

Publicerad: