Inrikes

Utredning om barnvåldtäkter växer

INRIKES

Kalmar. Utredningen växer mot en 21-årig man som har häktats misstänkt för grov våldtäkt mot en femårig flicka på en förskola i Kalmar län där han praktiserade. Polis och åklagare jobbar med sammanlagt nio anmälningar gällande övergrepp mot olika barn.

Sju av anmälningarna gäller barn mellan två och sex år gamla, både pojkar och flickor, som ska ha blivit utsatta på förskolan i Kalmar län. Brottsrubriceringarna är såväl grov våldtäkt mot barn som grovt sexuellt övergrepp av barn.

Delar av den tekniska undersökningen är avklarad - nu väntar utredarna på analyser och provsvar.

"Utredningsmässigt ser bevisläget bra ut, men det är oerhört mycket jobb som återstår", säger åklagare Linda Caneus i ett pressmeddelande.

Den unge mannen greps i sin bostad i fredags. Under häktningsförhandlingen i Kalmar tingsrätt i måndags erkände han övergreppet på den ena flickan.

Två av de nio anmälningarna rör andra barn än de på förskolan, men polisen vill inte säga vilket sammanhang det handlar om.

– Det är lite olika brottsrubriceringar, bland annat grov våldtäkt. Gemensamt är att alla handlar om övergrepp mot barn, säger Lina Isaksson Funke, informationsansvarig vid Kalmarpolisen.

– Det har kommit fram mer under utredningens gång. En anmälan kom när han plockades in, en annan när förskolan hade ett möte med föräldrarna, och nu är vi uppe i nio.

Åklagaren Linda Caneus lämnar inte mer information.

"Det här är varje förälders mardröm. Förutom hemmet är förskolan den plats där barnen vistas mest. Om de inte kan vara trygga där, var är de trygga då?", säger hon, enligt pressmeddelandet.

Förskolan har uppgett att de begärt ett registerutdrag på 21-åringen, och han är inte straffad tidigare.

De flesta som begår övergrepp mot barn har aldrig gjort det förut, enligt Börje Svensson, psykoterapeut som behandlat både offer och förövare.

– På så sätt är det ett trubbigt verktyg med registerutdrag, det kan ge en falsk trygghet, säger han.

Både kvinnor och män kan ha diagnosen pedofili, att man dras sexuellt till små barn. De flesta begår inga övergrepp. De har en högre moral, och vet att det de vill göra är fel, enligt Svensson.

– Sedan finns alltid en grupp som inte har så hög moral. De söker sig gärna till verksamheter där det finns små barn. Där njuter de av att vara, säger han.

Svensson tror dock inte, utan att vara insatt i fallet, att alla anmälningar mot 21-åringen leder till åtal.

– Risken finns alltid att föräldrar börjar fråga ut sina barn när det skett ett övergrepp, och att frågorna blir ledande så att barnen svarar det som förväntas av dem, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes