Elever sålde förbättrade omdömen

Stockholm. Tre tonåriga elever på Grönkullaskolan i Rissne utanför Stockholm misstänks ha bättrat på sina skolkamraters omdömen - mot betalning.

Trion tros ha kommit över inloggningsuppgifter till det interna skolnätverket. Sedan har de erbjudit kamrater att betala för att ändra och göra omdömena från lärarna mer positiva.

Andra elever - som Expressen uppger att de misstänkta hackarna inte tyckt så bra om - har helt kostnadsfritt fått omdömet sänkt. Sammanlagt har omdömena ändrats för 31 elever på skolan.

Skolan polisanmälde trion efter att ha gjort en egen granskning. Den visar att tonåringarna även ändrat i sms-systemet där frånvarorapporter vid skolk skickas direkt till föräldrar. Enligt utredningen har man helt enkelt bytt ut numret så att skolklarmen hamnade i trions egna telefoner.

Västerortspolisen bekräftar för Expressen att den startat en utredning om dataintrång mot en skola i Sundbybergs kommun. Närpolischefen i Sundbyberg, där Rissne ligger, bekräftar också att en förundersökning pågår.

Jörgen Smederöd, rektor på Grönkullaskolan, säger att ingen elev kommer att få sina betyg sänkta.

– Ett antal omdömen har ändrats men det kommer lärarna att justera tillbaka efter sina underlag och sedan kommer de att sätta sina betyg i juni, säger han till tidningen.

Svenska universitet är jämförelsevis duktiga på IT-säkerhet, enligt Stefan Axelsson, universitetslektor vid Blekinge tekniska högskola. Men han tvivlar inte på att elever kan hacka sig in i systemen på många högstadie- och gymnasieskolor.

– Det tror jag inte är omöjligt på något sätt. Skolor är inte berömda för att ha mycket pengar, eller för att ha pengar att satsa på den här typen av stödfunktioner, säger han.

Uppfattningen att svenska grund- och gymnasieskolor har en förlegad syn på IT-säkerhet delas inte av Jeanna Thorslund, jurist på SKL:s center för e-samhället.

– Min bild är tvärtom att det här är en högprioriterad fråga inom kommunerna. Det pågår ett kontinuerligt arbete som varje kommun hanterar för att skydda sin information, säger hon.

Intrång som det på Grönkullaskolan i Rissne faller dock utanför säkerhetssystemens ramar.

– Det här verkar ju vara att man har kommit över inloggningsuppgifter från en lärare, och det är väldigt svårt att skydda sig mot.

TT

Publisert: