Inrikes

SD-politiker anmäld för reporterhot

INRIKES

Stockholm. Fyra politiker från Sverigedemokraterna har polisanmälts för att ha stängt in en reporter från Sverige Radio på en Estlandsfärja och tagit hennes väska som innehöll en dold kamera.

– Jag sade "nejnejnej". Då ryckte han tag i väskan. Jag släppte och sade "ta den då", säger reportern till Expressen.

Bland de politiker som nu polisanmälts för rån alternativt stöld finns en ledamot i Sverigedemokraternas styrelse. Åklagare bekräftar att en utredning är i gång. Samtliga inblandade nekar till brott.

Den wallraffande reportern hade med dold mikrofon och kamera infiltrerat partiet sedan i höstas. Det var när hon avslöjades ombord på Estlandsfärjan M/S Victoria den 9 januari som tumultet började.

Allt spelades in

Reportern från SR:s Kaliber fanns med för att i hemlighet dokumentera en resa med Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU).

Dramatiken vid avslöjandet spelades in med hennes mikrofon som var gömd i tröjan. På ljudupptagningen hörs det tydligt att hon upplever det som mycket obehagligt.

Hon säger sig ha blivit inknuffad i en hytt där man krävt att få kolla i väskan. Hon kände sig då hotad, släppte väskan och sprang.

Styrelseledamoten i Sverigedemokraterna var på plats i hytten, men nekar till brott.

– Jag märkte direkt i hyttan att det inte stod rätt till. Det hade gått rykten och jag märkte att hon inte var den hon utgett sig för att vara. Min första tanke var att hon var utsänd från Afa eller en vänsterextremist som infiltrerat oss, säger han till TT.

– Jag ville ha kvar henne och prata, men hon sprang därifrån.

"Inte orolig"

Han säger att han inte visste att hon var en reporter och att han inte har någon aning om vad som hände med väskan.

– Jag var mer fokuserad på henne. Det var lite tumultartat mitt i natten, säger Sverigedemokraten.

TT: Är du orolig över vad som kan komma fram på bandet?

– Vi var 30 medlemmar och jag har inte varit med överallt. Har spontant svårt att tro att det skulle finnas några politiska diskussioner som skulle vara komprometterande. Men när det handlar om 30 ungdomar som firar i tre dagar så är det så klart att alla inte är jättenyktra.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes