Inrikes

Ingen gjorde fel vid polishushopp

INRIKES

Göteborg. Den häktade mannen kunde under ett förhör öppna fönstret på fjärde våningen i polishuset på Skånegatan i Göteborg och slänga sig ut. Trots att tre andra personer var i närheten.

Nu är händelsen utredd. Ingen gjorde något fel.

Först ska sägas att den 28-årige fönstermannen klarade sig från fallet med livet i behåll.

– Inget tjänstefel har begåtts, förundersökningen är nedlagd, säger vice chefsåklagare Bengt Landahl på riksenheten för polismål i Göteborg till TT.

Det finns helt enkelt inte inga tjänsteföreskrifter att bryta mot i det här fallet.

– Det finns inga förskrifter om hur det ska vara arrangerat på ett rum där man håller förhör. Det finns således inga föreskrifter att följa för den som ansvarade för förhöret.

TT: Ska det inte finnas föreskrifter?

– Alla livets företeelser går inte att reglera i föreskrifter.

28-åringen, som var misstänkt i ett narkotikamål, förhördes i ett rum av en förhörsledare. I rummet fanns också mannens advokat och en tolk.

Enligt Landahl ville mannen och tolken vara ensamma för att byta några ord. Polisen och advokaten går då ut ur rummet men lämnar dörren på glänt. Men dörren stängdes av någon av de två därinne. Då hann mannen öppna fönstret och hoppa.

– De två utanför dörren hann aldrig in.

I vanliga fall saknas handtag på fönster i förhörsrum. Här hade fönstret ett vred.

– Jag har inte närmare utrett detta att det fanns handtag på fönstret. Man har precis flyttat in i polishuset efter en omfattande ombyggnad. Detta var ett tjänsterum där man har förhör, säger Landahl.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes