Inrikes

Hovrätten fastställer våldtäktsdom

INRIKES

Eksjö. Göta hovrätt fastställer i stora drag domen mot de sju män som våldtog en 29-årig kvinna på ett asylboende i Mariannelund i Småland i december. I tingsrätten dömdes männen till fängelsestraff på mellan 4,5 och 6,5 år för grov våldtäkt.

De få ändringar som har gjorts rör framför allt rubriceringen för en 34-åring. I tingsrätten dömdes han till grov våldtäkt och medhjälp, men hovrätten anser i stället att det är våldtäkt i två fall. Samma ändring gäller för en 21-åring.

Hovrätten höjer också skadeståndet. Sex av de dömda ska tillsammans betala 400 000 kronor jämfört med tingsrättens dom på 300 000 kronor till kvinnan. 25-åringen, som bjöd in kvinnan till asylboendet i Mariannelund, ska betala 175 000 till henne. 25-åringen sitter redan i fängelse för andra brott och de andra sex männen blir kvar i häktet i väntan på att fängelsedomen verkställs.

25-åringen dömdes till sex års fängelse i både tingsrätt och hovrätt för grov våldtäkt. Men hovrättens fem ledamöter var inte eniga när det gäller strafftiden. Två av juristerna skriver i en avvikande mening att det är försvårande att 25-åringen, som kvinnan har sett "som sin räddare" utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd genom att våldta henne.

Men övergreppet har skett en stund efter gruppvåldtäkten. Därför anser de att 25-åringen brott inte är lika grovt som de andra sex männens. De föreslog därför fem års fängelse, men röstades ner av majoriteten.

Förutom grov våldtäkt tycker också en nämndeman att 25-åringen ska dömas för medhjälp till grov våldtäkt. Enligt henne är det bevisat att 25-åringen främjat de andra sex männens utnyttjande av kvinnan.

Det var i december som kvinnan, inbjuden till ett asylboende i Mariannelund i Småland av en 25-årig man hon kände, råkade mycket illa ut. De som hon trodde var hennes vänner blev hennes plågoandar. I flera timmar turades de om att våldta kvinnan.

– Hon kommer att behöva hjälp av psykologer och psykiatriker under år för att bearbeta den här händelsen, säger Charlotte Bokelund, målsägandebiträde för kvinna i domstolen.

Hon har stängt av sina känslor, enligt Bokelund.

– Det är enda sättet att klara en sådan här avsevärd kränkning, att stänga av.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes