Inrikes

Regeringen vill slå hål på myter

INRIKES

Stockholm. Regeringen lanserar en ny sida på internet för att bemöta de vanligaste myterna om invandrare och minoriteter som florerar i exempelvis sociala medier.

"Fördomarna bemöts med de fakta som finns", skriver integrationsminister Erik Ullenhag på Dagens Nyheters debattsida om hemsidan regeringen.se/tolerans.

"Debatten mot främlingsfientligheten och fördomarna måste alltid tas", skriver Ullenhag som varnar för "de goda krafternas tystnad".

Sverigedemokraterna reagerar på regeringens nya webbsida om invandringen. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson är uppgifterna grovt vinklade och i många fall vilseledande. SD kommer nu att KU-anmäla saken.

"När regeringen nu påstår att det är en myt att invandringen kostar tiotals miljarder per år är man ute på mycket djupt vatten. Jag vill gå så långt att säga att man ljuger i detta avseende. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har tidigare kommit fram till att invandringen kostar 1,5-2 procent av BNP per år. Det motsvarar flera tiotals miljarder kronor. När man nu utmålar mig, andra invandringskritiker och även Jan Ekberg som mytbildare så är man farligt ute" säger Åkesson i en skriftlig kommentar.

Genom att tala om myter försöker regeringen tysta en viktig debatt och skuldbelägga de människor som vågar yppa någon kritik, hävdar Jimmie Åkesson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes