Inrikes

Jättemarsvin kunde bita som en tiger

INRIKES

Forskning. Ett ton gnagare med 30 centimeter långa tänder. "Ratzilla", världens största gnagare, är som hämtad ur en skräckfilm.

För tre miljoner år sedan bökade en nära släkting till dagens marsvin omkring i vad som i dag är Uruguay i Sydamerika. Men till skillnad från ett marsvin vägde denna rackare ett ton och var stor som en buffel. De för gnagare så typiska framtänderna var 30 centimeter långa och hade en bitkraft motsvarande den hos en tiger.

Det enda som finns kvar i dag av Josephoartigasia monesi, som djuret heter på latin, är ett fossil av dess skalle som upptäcktes 2007. Forskare vid University of York i Storbritannien har nu låtit rekonstruera skallen med hjälp av datortomografi och tredimensionell datormodellering.

Det mest slående med fossilet, konstaterar forskarna i Journal of Anatomy, är de stora framtänderna som verkar vara överdimensionerade. Även för en gnagare av den här storleken.

– Därför drar vi slutsatsen att Josephoartigasia monesi använde sina framtänder till annat än att bara bitas med, som att gräva i marken efter föda eller försvara sig från rovdjur. Ungefär som dagens elefanter använder sina betar, säger Philip Cox, en av forskarna bakom studien.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes