Inrikes

Flera föreslås som ny KD-ledare

INRIKES

Politik. Kristdemokraterna i Kronobergs län har nominerat sex kandidater till posten som ny KD-ledare efter Göran Hägglund. KD:s valberedning vill ha in namnen partidistriktens nominerade till den 25 februari.

– Vi anser att alla är utmärkta kandidater och att alla har potential att bli partiledare, säger distriktsordförande Eva Johnsson.

De sex är partisekreteraren Acko Ankarberg, gruppledaren i riksdagen Emma Henriksson, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, kommunalrådet Ebba Busch Thor, samt riksdagsledamöterna Caroline Szyber och Andreas Karlsson. Karlsson är även ordförande i det största KD-distriktet, Jönköpings län.

Eva Johnsson ser ingen risk för en falangstrid i partiet, trots att flera kandidater kan komma att tävla mot varandra.

– Absolut inte. Det är klart att det är personer som lägger lite större eftertryck vid olika frågor, men så är det med alla politiker, säger hon.

Partiets valberedning vill ha in nomineringar till den 25 februari. I början av mars så arrangerar partiet en utfrågning av de nominerade som vill ställa upp. Därefter ska partidistrikten på nytt nominera partiledarkandidater och valberedningen bestämma sig för ett namn. En extra partikongress, rikstinget, väljer ny partiledare den 25 april.

Partidistrikten Stockholms län och Stockholms stad ska hålla en egen utfrågning med de personer som lokalavdelningarna nominerar. Distriktsordförande i Stockholms län, Karl Henriksson, ser en fara i att falangstrider kan uppstå när partiet ska välja partiledare.

– Det finns självklart en sådan risk, därför är det viktigt att sträva efter en öppen diskussion och att man respekterar olikheter i partiet och inte skapar falanger. Annars är det är lätt att det uppstår konflikter som egentligen inte är så stora, säger Karl Henriksson.

– Det är en utmaning i hela processen att undvika ett "vi och dom"-tänkande.

Henriksson vill därför inte sätta etiketter på de personer som nämnts i partiledarspekulationerna.

– Naturligtvis finns det skillnader i hur man profilerar sig. Men alla huvudkandidater måste appellera till partiets mitt, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes