Bussolyckan: Flicka livshotande skadad

Olyckor. En 14-årig flicka kämpar för livet på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter söndagens tragiska bussolycka i Härjedalen, då tre unga miste livet.

Nu kommer uppgifter om tekniska fel på bussen.

Enligt en presskommuniké på kvällen är 14-åringens tillstånd livshotande men stabilt. Hon opererades under dagen.

Tre skolungdomar från Ängskolan i Skene miste livet. 23 av de 59 personerna ombord - 52 ungdomar och sju vuxna - skadades och fördes till olika sjukhus.

Flera personer har opererats efter olyckan. Några lindrigt skadade kunde lämna sjukhusen redan på söndagen. Andra skrivs ut under måndagen, enligt presstjänsterna på respektive sjukhus. För övriga uppges läget vara stabilt.

De flesta sov

Högstadieeleverna skulle till Klövsjö för att åka skidor. Busschauffören hade kört en sträcka på närmare 60 mil från Västergötland och befann sig cirka två mil söder om Sveg när olyckan inträffade klockan sju på söndagsmorgonen. De flesta låg och sov när bussen av okänd anledning välte ned i diket.

Bland de första på plats var Gjermund Kristensen från Tandsjöborgs räddningsvärn, som tillsammans med några kollegor rycker ut vid större olyckslarm.

Åsynen liknade inget han tidigare upplevt.

– Det var som en krigszon, säger han.

Hyllar lärarna

Bussen låg i diket med spruckna glasrutor. Barn som var vid medvetande hjälpte till att dra ut andra barn från vraket. Chockade personer sprang runt och skrek. Många grät och både barn och vuxna hade öppna skador. I snön bredvid sågs spår av blod.

Snabbt började mer räddningspersonal nå fram. De som inte var allvarligt skadade sveptes om i filtar och fick stöd och tröst av räddningspersonal. Lärare som var med på resan grep in för att ta hand om barnen, något som Gjermund Kristensen vill hylla:

– Lärarna ska ha en stor eloge. Den här skolan ska vara glad att den har så bra lärare.

Bältet räddade

Pappan Fredrik Almqvist är tacksam mot de som tog om hand om hans dotter. Han har svårt att ta in att hon enbart fick lindriga skador - dottern hade säkerhetsbältet på - medan andra inte klarade sig.

– Hon har sett saker som ingen vuxen, och allt mindre ett barn, ska se. Hon hade tur, hon hade änglavakt. Men tre av hennes nära vänner är borta.

Busschauffören har berättat för sin chef att han tappade kontrollen på grund av kraftiga tjälskott i vägbanan, enligt P4 Jämtland.

– Det finns tjälskador här och där. Men det finns områden som är mycket sämre än där olyckan skedde, säger Håkan Nilsson på Håkans Åkeri i Härjedalen.

På måndagen kunde väg E45, där olyckan inträffade, öppnas igen.

Inget brott

Polisen har startat en förundersökning om vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död. Men det finns ingen misstanke om brott i nuläget.

– Det finns avlidna, det finns skadade. Då blir det de här rubriceringarna, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen i Jämtland, till TT.

Även Trafikverket har inlett en olycksutredning. Att få den klar kan ta ett halvår.

Statens haverikommission har ännu inte formellt tillsatt en utredning av olyckan men två utredare är med vid polisens tekniska undersökning.

Ska ha krängt

Enligt TV4 Nyheterna har polisen uppgifter om skulle bussen i fredags skulle ha krängt från sida till sida vid 70-80 kilometer i timmen, vilket minst en chef på bussbolaget känt till. Enligt Bergkvarabuss fanns inga kända fel på bussen.

– Ingen av våra bussförare skulle framföra ett fordon som de inte upplever är trafiksäkert, säger bolagets marknadschef Simon Sandberg till TV4 Nyheterna.

SVT Nyheter berättar att bussen underkändes två gånger på besiktningen i höstas på grund av ett misstänkt fel med hjullagret på höger sida av framaxeln. Den blev i december godkänd av Bergkvarabuss egen serviceverkstad Mekka Traffic, som har rätt att åtgärda besiktningsanmärkningar.

TT