Sänkt pensionärsskatt väntas

Publicerad:

Politik. Regeringen väntas i dag presentera en budgetsatsning på sänkt skatt för pensionärer.

Tidigare har man övervägt en sänkning för 2,2 miljarder kronor eller med ett par hundralappar i månaden.

I våras skickade regeringen ut en skattepromemoria på remiss. I det förslaget sänks skatten från 1 januari 2018 för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år. Förslaget berör de med årsinkomster på mellan 123 000 och 360 000 kronor, med avtagande effekt ju högre pension man har. Sedan tidigare har de med lägre pensioner fått sänkt skatt.

Därmed kommer skatteklyftan gentemot löntagare ha raderats ut för pensionsinkomster upp till 14 000 kronor i månaden, om regeringen går vidare med vårens förslag.

Men sedan dess har statens finanser stärkts ytterligare och det kan möjligtvis innebära att regeringen kryddar skattesänkningen ytterligare. Regeringen kan också komma att presentera en tidtabell för hur snabbt hela skillnaden mellan skatt på lön och på pension ska tas bort.

Pensionärsgruppen blir för varje val en allt starkare väljargrupp. I nästa års riksdagsval kommer 27,5 procent av de röstberättigade väljarna att vara 65 år eller äldre, enligt SCB:s preliminära siffror.

– Målet är att den orättfärdiga pensionärsskatten helt avskaffas. Nya steg tas i höstens budget. Detta är inte snällhet, det är vårt moraliska ansvar, sade statsminister Stefan Löfven i den regeringsförklaring han läste upp i går.

TT

Publicerad: