Stefan Löfven

Lovord när Löfven mötte Macron

INRIKES

Politik. En statsminister som precis har tvingats till en regeringsombildning och en nyvald president som rasar i popularitet.

När statsminister Stefan Löfven (S) mötte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris talade de sig varma om ländernas samarbete.

– Jag vill tacka Sverige för att landet är en stark internationell partner och tacka för partnerskapet i Mali och för samarbetet i FN:s säkerhetsråd där vi arbetar i perfekt harmoni, sade Macron vid ett gemensamt framträdande i Elyséepalatset.

Mötet mellan Macron och Löfven kretsade kring framtidsfrågor viktiga inom EU-samarbetet. Migration, jobb och tillväxt och säkerhetsfrågor var ämnen som stod högt på dagordningen.

– Det är en ny fransk president som har ingjutit ganska mycket hopp för Europasamarbetet, sade Daniel Wolvén, kansliråd på statsrådsberedningens utrikesenhet, inför mötet.

Frankrikes vilja att sälja ett luftvärnssystem till Sverige är ytterligare en fråga som kan komma upp. I upphandlingen som omfattar cirka tio miljarder kronor konkurrerar franska Occar med amerikanska Raytheon.

Med en hotande misstroendeförklaring mot Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist riskerar beslutet att skjutas på framtiden. Mer tid att arbeta på anbudet är något som kan gynna fransmännen, enligt källor till Dagens Industri.

Under besöket i Paris kommer Stefan Löfven även att möta den franska premiärministern Édouard Philippe.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Emmanuel Macron