Fler bevis för sex mellan olika människoarter

Av: 

TT

Vetenskap. Sex mellan olika människoarter tycks ha varit regel snarare än undantag i vår förhistoria.

Nu har forskare funnit bevis för att vår egen art, Homo sapiens, parade sig med en annan, arkaisk art i Afrika för 150 000 år sedan.

Tidigare har andra studier konstaterat att alla icke-afrikaner på jorden bär på små mängder neandertal-dna - ett resultat av sexuellt utbyte med neandertalare när Homo sapiens utvandrade från Afrika för drygt 60 000 år sedan. Utbytet ägde sannolikt rum i nuvarande Mellanöstern.

Bland människor i östra Asien och Nya Guinea har man funnit spår av ytterligare hybridisering med en annan art, denisova-människan, en östlig, nära släkting till neandertalarna.

Sex med annan art

I den nya studien, som publiceras i Molecular Biology and Evolution, har forskarna hittat arkaiskt dna hos folk från Afrika söder om Sahara.

Forskarna undersökte en gen som finns i saliven hos människor. Hos afrikaner fann de en variant av genen som avviker kraftigt från de varianter som finns hos icke-afrikaner.

Slutsatsen blir att vår egen art vid något tillfälle parade sig med en annan art i Afrika, vilket nu syns i arvsmassan hos dagens afrikaner. Enligt forskarna ägde kärleksmötet rum för cirka 150 000 år sedan.

Okänd art

Vilken denna art var, är okänt. Salivgenen avslöjar inte vare sig utseende eller beteende. Den är med andra ord en så kallad "spökart". Men enligt forskarna delade vi en gemensam anmoder med arten för 1,5 till 2 miljoner år sedan.

Det mesta tyder därför på att det kan ha rört sig om en sentida variant av den primitiva arten Homo erectus. Eller så handlade det om en helt okänd, än så länge oupptäckt människotyp. Uppenbart är att våra förfäder och anmödrar inte alltid var så nogräknade när de valde sexpartner.

Publisert:

LÄS VIDARE