Forskare: Bevis för världen äldsta fossil

INRIKES

Vetenskap. De är 3,5 miljarder år gamla - bara runt en miljard år yngre än jorden själv - och mindre än ett hårstrå. Men forskare säger sig ha styrkt att dessa fossila mikroorganismer från västra Australien utgör de äldsta bevisade spåren av liv på jorden.

– Varje mikrofossil är runt tio mikrometer (tusendels millimeter). Åtta av dem skulle få plats inom bredden för ett mänskligt hårstrå, säger John Valley vid universitetet i Wisconsin-Madison i USA, huvudförfattare till en vetenskaplig artikel i National Academy of Sciences.

Andra forskare har tidigare presenterat fynd av ännu äldre spår av liv, bland annat i urgamla berglager på Grönland, där 3,7 miljarder år gamla fossila mikroorganismer hittats. Men Valley och hans kolleger hävdar, efter mer än tio års forskning, att beläggen för deras fynd är starkare än andra forskares.

– Ingen av dessa studier utgör bevis på liv. Det här är det första och äldsta ställe där vi har både morfologin och det kemiska fingeravtrycket av liv, säger John Valley.

TT-AFP