Branden i Husby är släckt

INRIKES

Brand. Efter att ha brunnit under kvällen, natten och morgonen verkar huset i Husby vara släckt. Polisen betraktar området runt femvåningshuset som en brottsplats, men teknisk undersökning inleds troligen först efter helgen.

Larmet om en husbrand i Husby kom vid 19.30 på fredagskvällen och räddningstjänsten befann sig på plats stora delar av lördagen i väntan på att husets övre delar skulle sluta brinna. På lördagseftermiddagen verkar de sista lågorna ha slocknat.

– Det finns två enheter på plats för att se till att det inte finns några glödbäddar, säger Per Johansson vid Stockholms brandförsvar.

Brottsplats

En förundersökning om mordbrand har inletts, men polisen kommer inte att undersöka platsen i nuläget.

– Vi är där hela dagen och håller avspärrningarna, det finns en viss rasrisk. Vi betraktar området som en brottsplats, men vi kan inleda teknisk undersökning tidigast i morgon, säger Fredrik Andersson vid Stockholmspolisen.

Elissa Dilenstam bor i huset och säger till Aftonbladet att hon hörde och såg fyrverkerier i närheten och kort därefter knackade en granne på dörren och sa att det brann.

– Det är tur att min son inte är hemma, han hade inte klarat av det här, säger Elissa Dilenstam till tidningen.

Fyrverkeriteorin

Att det skulle vara fyrverkerier som ligger bakom branden är en av flera teorier polisen har, men något svar kan man inte få förrän den tekniska undersökningen genomförts.

Branden startade på en balkong men spred sig snabbt till femte våningen och vinden. En person fördes under fredagskvällen till sjukhus och boende evakuerades i ett tidigt skede till Husbyskolan i närheten. 88 personer är skrivna på adressen men alla har inte drabbats direkt. Stockholms stad har bistått med akutboende till dem som behöver.

Polisen arbetade under natten även med att tala med vittnen.

TT