Liberalerna

L vill satsa på försvar, polis och skola

INRIKES

Politik. Liberalerna vill satsa fyra miljarder kronor på försvaret och 2,7 miljarder kronor på ökad trygghet under 2018.

– Vår samhällsmodell är utmanad. Statens huvuduppgift är att återupprätta förtroendet, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Som exempel på hotet mot samhällsmodellen nämner han extremism, Vladimir Putin och "yttre och inre hot".

– Det är statens huvuduppgift nu att återupprätta förtroendet för den liberala samhällsmodellen, säger Björklund.

Därför föreslår Liberalerna att försvaret får fyra miljarder kronor extra nästa år och att 2,7 miljarder kronor satsas på fler poliser, fler civilanställda inom polisen, höjda polislöner och kommunala trygghetsvakter.

Ny anställningsform

Vid sidan av sitt huvudfokus på försvar och trygghet upprepar Liberalerna sitt tidigare förslag om startjobb. Det är en ny anställningsform för nyanlända de första fem åren och för ungdomar under 23 år.

– Sverige håller på att få en ny underklass, de lågutbildade nyanlända. Den gruppen växer kraftigt. Här måste staten agera, säger Björklund.

Han är medveten om att förslaget är kontroversiellt och avviker från den svenska modellen. Enligt Liberalernas förslag ska lönen fastställas till mellan 14 000 och 16 000 kronor. Arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgiften för dessa anställda.

– En del säger att det är för låg lön. Men på min mammas pensionsbesked har det de senaste åren stått 14 000 kronor, inklusive bostadstillägg. Studenter får ännu mindre. Och det är betydligt högre än vad de här personerna annars skulle få i bidrag. Det är viktigt att komma in och få sitt första jobb, säger Björklund.

Avtrappade ränteavdrag

– Det är ett undantag från den svenska modellen, men det är inte ett lika kraftfullt undantag som när Ingvar Carlssons regering ville införa ett totalt lönestopp, säger han.

Liberalerna tror att startjobben kan ge upp till 70 000 nya jobb.

De utpekade satsningarna på totalt 17,8 miljarder kronor under 2018 och även andra förslag ska finansieras genom besparingar i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder för 9,6 miljarder kronor. Avskaffade byggsubventioner ska ge ytterligare 5,5 miljarder och besparingar i a-kassa och andra trygghetssystem 4,1 miljarder kronor.

Liberalerna vill också höja miljöskatter för 4,2 miljarder och trappa av ränteavdraget, vilket ska ge 0,8 miljarder 2018. Ränteavdragen föreslås sänkas från 30 till 20 procent under en tioårsperiod.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Liberalerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna