Barnfattigdomen fortsätter att öka

Publicerad:

Stockholm. Den ökning av barnfattigdomen som Rädda Barnen redovisade i februari var ett trendbrott som förstärks.

Finansminister Anders Borg och socialminister Göran Hägglund utesluter inte åtgärder i höstens budget.

Rädda Barnens undersökning väckte stor uppmärksamhet när den kom i februari. Den visade att barnfattigdomen, som stadigt minskat från 1997 till 2007, ökade 2008, från 209 000 barn till 220 000.

2008 är det senaste mätåret, men enligt Tapio Salonen var det ett trendbrott som då skedde.

Trendbrottet kommer också att förstärkas i siffrorna för 2009 och 2010. Det framgår av siffrorna för försörjningsstöd, som är ett av de två mått som Rädda Barnen använder.

– Jag bedömer det som att det trendbrottet kommer att förstärkas under 2009 och 2010. Och det finns inget som pekar på att 2011 skulle bli ett bättre år, säger Salonen.

Efter rapporten har oppositionen tydligt gjort barnfattigdomen till ett nytt slagträ i debatten, och det lär fortsätta ända in i nästa val. Den nye S-ledaren tar upp frågan så fort han kan.

– Barnfattigdomen hör hemma i Reinfeldts Sverige men inte i Socialdemokraternas Sverige, sade Håkan Juholt i sitt tal på partikongressen.

Men det resonemanget avfärdar Tapio Salonen.

– Det är ju helt fel, säger han.

Ökningen 2007-2008 skedde från en nivå som var den lägsta sedan 1991. Under Göran Perssons regering 1997 var 432 000 barn klassade som fattiga, alltså mer än dubbelt så många som 2007.

Socialminister Göran Hägglund (KD) säger att regeringen följer utvecklingen av barnfattigdomen mycket noga. Liksom finansminister Anders Borg utesluter han inte förstärkta åtgärder i höstens budget.

– Vi vill naturligtvis att alla barn ska växa upp under trygga ekonomiska omständigheter. Regeringen har valt att förstärka flerbarnstilläggen och vi kommer, om allt går väl, att nästa år kunna föreslå förstärkta bostadsbidrag, vilket betyder mycket för den här gruppen, säger han till TT.

– Sedan är det viktigt att fler kommer i arbete, men vi måste hela tiden följa det här noggrant och se om vi behöver göra ytterligare saker, säger Göran Hägglund.

Rädda Barnen använder två mått när de mäter barnfattigdomen: dels de hushåll som får försörjningsstöd (socialbidrag), dels de som har låg inkomststandard.

TT

Publicerad: