SD:s gruppledare spred falska rykten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Björn Söder har hjälpt till att sprida falska rykten om en gruppvåldtäkt som flyktingbarn påstås ha utfört.

Tre flickor blev för en kort tid sedan sexuellt ofredade av en grupp tonårspojkar på ett bad i norra Stockholm. De misstänkta pojkarna är ensamkommande flyktingbarn. Nättidningen Fria Tider hävdade felaktigt att det rörde sig om en gruppvåldtäkt, och den 25 februari länkade Björn Söder på Twitter till artikeln.

Även riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, twittrade samma dag om händelsen, enligt tidningen Expressen. "Läser om 'flyktingbarn' som igen visar sin respektlöshet - våldtäkt, misshandel, mm. När ska vi vara humana mot vår egen befolkning?" skriver han.

De falska ryktena på nätet ledde till flyktingfientliga demonstrationer för drygt en vecka sedan utanför förläggningen i Solna där ungdomarna bor. Enligt Expo.se låg organisationen Nordisk ungdom bakom demonstrationen, som enligt polisen är misstänkt hets mot folkgrupp.

Trots att polisen avvisat påståendena om gruppvåldtäkt finns både Söders och Ekeroths Twitterinlägg kvar. Ungdomarna är polisanmälda för ofredande och sexuellt ofredande.

TT

Publicerad: