Inrikes

Folket får säga sitt om vägtullar

INRIKES

Göteborg. Göteborgarna får säga sitt om stadens trängselskatt nästa år.

Med minsta möjliga marginal röstades folkomröstningen igenom i kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

Efter en närmare fem timmar lång och intensiv debatt i kommunfullmäktige var den infekterade frågan avgjord. Det blir en folkomröstning om stadens trängselskatt nästa år, vilket drygt 49 000 göteborgare har krävt.

Nej-sidan var dock endast en röst från att nå den två tredjedels majoritet som krävdes för att stoppa det så kallade folkinitiativet.

Blir det ett nej tack till trängselskatt från göteborgarna riskerar den stora infrastruktursatsningen det Västsvenska paketet att falla, menar nej-sidan som består av alla partier förutom M, SD och lokala Vägvalet. Trängselskatten ska bidra med 14 miljarder till paketet och regeringen meddelade nyligen att det är regionens sak att ordna fram pengar om intäkterna från skatten uteblir.

– Vi har ett personligt ansvar för detta avtal. Vi har redan fattat beslutet om paketet, sade kommunalrådet Anneli Hulthén (S) i den rödgröna majoriteten.

Det är viktigt att lyssna på medborgarna, menade ja-sidan.

– Det går att vara för en folkomröstning men ändå för det Västsvenska paketet, sade oppositionsrådet Jonas Ransgård (M), som fick utstå hård kritik från nej-sidan för att hans parti under våren gått över till den andra sidan.

Politikerna har fortfarande möjligheten att gå emot utfallet i folkomröstningen, eftersom den endast är rådgivande. Så har skett i fyra av sju lokala folkomröstningar som hållits i Sverige sedan 2011.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes