Fler utrikes födda i kommunpolitiken

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den typiske lokalpolitikern är engagerad i sitt närområde och vill påverka i sin vardag. Men förtroendet är större för själva verksamheten än för politikerna, visar en ny rapport.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har undersökt landets 44 000 förtroendevalda. Enligt SKL:s ordförande Anders Knape slår undersökningen hål på flera myter kring de förtroendevalda politikerna runtom i landet: Könsfördelningen är relativt jämn, småbarnsföräldrarna är fler än väntat - liksom andelen utrikes födda.

– Framför allt kan vi se i kommuner och landsting att vi har en betydligt större representation än vad Sveriges riksdag har, både vad gäller könsfördelning, småbarnsföräldrar och utrikes födda.

97 procent av de förtroendevalda är fritidspolitiker. Den typiske kommunpolitikern har enligt Anders Knape ett stort samhällsengagemang i närområdet.

– De som ägnar sig åt kommunalpolitiken är intresserade av människor och gillar att kunna påverka i sin vardag.

Undersökningen visar dock att allmänheten har större förtroende för verksamheten i kommuner och landsting än för politikerna som styr den.

– Man ser även lokala politiker som någon form av myndighet. I det svenska samhället finns en sund skepsism mot makthavare och mot beslutsfattare. Men vi får väl jobba på vårt eget rykte, säger Anders Knape.

TT

Publicerad: