Inrikes

Bättre på att komma åt brottsvinster

INRIKES

Stockholm. Polisen och andra myndigheters gemensamma satsning mot grov organiserad brottslighet har lett till att man har blivit bättre på att komma åt brottslingars pengar.

Hittills i år har Kronofogden gjort utmätningar av gods där värdet uppskattas till 3,2 miljoner kronor, jämfört med hela förra året då beslag gjordes för nästan 4,5 miljoner. Störst ökning var i april då Kronofogden beslagtog egendom värd över 1,1 miljoner kronor, samma period 2011 var siffran drygt 430 000 kronor, enligt siffror från Kronofogden som Sveriges Radio Malmöhus har tagit fram.

Kronofogden sitter med i polisens operativa råd mot grov organiserad brottslighet, där flera myndigheter är representerade.

– Någon eller några få utmätningar kan ge väldigt stort utslag, säger Krister Jokela, teamchef på Kronofogden, om den kraftiga ökningen i april i år.

Pengarna som Kronofogdens specialindrivningsenhet, Riksjouren, tjänat in till statskassan tyder på att myndigheten och polisen har stärkt samarbetet i kampen mot grov organiserad brottslighet.

Sedan november 2010 kan polisen ringa till Kronofogdens jourtelefon för att få veta om en gripen person har sådana skulder att man omgående kan beslagta personens egendom. Det kan handla om smycken, klockor, kontanter och bilar.

– Jourutmätningarna är bara en del av de totala utmätta tillgångarna hos skuldsatta kriminella. Det andra är ärenden som ligger i den löpande verksamheten, säger Börje Johansson, verksamhetscontroller på Kronofogden.

Jourtelefonen är bemannad vardagar efter kontorstid och på helger.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes