Inrikes

Polisförhör med Mangs upp i rätten

INRIKES

Malmö. Flera timmar inspelade polisförhör med den mordmisstänkte Peter Mangs spelades upp för Malmö tingsrätt i dag. De senaste dagarna har åklagarna sett omkring 20 timmar förhör och valt ut olika delar.

– I de fall Peter inte svarat, eller då hans svar avviker, vill vi visa upp videoförhör, sade chefsåklagare Solveig Wollstad förra veckan.

Mangs svar har avvikt vid flera tillfällen, och de senaste veckorna har han valt att tiga. Tingsrätten har förberett sig på att även tisdagen kan behövas för att visa alla videoförhör som åklagarna åberopar.

Mangs ville själv inte delta i dag. Men rättegångsbalken tvingar honom, meddelade chefsrådman Lennart Strinäs.

Med en flaska saft och boken "Mental träning" bänkade sig Mangs i säkerhetssalen. Som vanligt höll han för öronen, så hårt att man kunde se röda märken utanför hörselgången.

Snuttar från flera olika förhör visades upp på skärmarna i rättssalen. Allt från det första polisförhöret till dagen då Mangs delgavs misstanke om olika brott och då han fick information om att Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) kopplade Mangs vapen till olika skjutningar.

– Han anpassar ofta sin historia efter vad han delges, säger Wollstad.

Det var en betydligt mer tärd Mangs som satt i rättssalen jämfört med den man som syntes på tv-skärmen.

I början av häktestiden berättade Mangs att han inte hade lånat ut några vapen. Sedan, när han fick reda på att han inte varit avlyssnad då han hade besök av sin vän, sade han att han lånat ut pipor. Men inte till vem och när.

– Jag tiger som muren på frågan angående huruvida pipan var utlånad eller inte. Och jag tar det straff jag får, sade Mangs på en fråga om han lånat ut en pipa vid ett särskilt tillfälle.

Tjugotre rättegångsdagar är till ända - nu återstår endast pläderingar från åklagarna och Mangs två försvarsadvokater.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes