Fängelse för postbilsliga

INRIKES

Brott. Männen körde ikapp postlastbilarna, klättrade ut via takluckan och bröt sig, stående på motorhuven, in mitt under färd.

Nu döms fyra personer till fängelse för de våghalsiga stöldförsöken i höstas.

Postnord började kartlägga de till en början svårförklarade stölderna i somras, efter minst fyra tillfällen då dyrbart gods hade försvunnit på en vägsträcka på E20 mellan Vara och Alingsås.

När företaget satte upp övervakningskameror i lastbilarna som körde den aktuella sträckan kom förklaringen. På filmerna syntes två män som - vid en hastighet av 80 kilometer i timmen - bröt sig in i lastbilarna från motorhuven på en personbil.

Greps ombord

I somras kom tjuvarna över bland annat mobiltelefoner, datorer och surfplattor till ett totalt värde av omkring 2,5 miljoner kronor. De fyra männen döms dock enbart för tre misslyckade stöldförsök i september.

Vid de två första kunde Postnord se att två personer hade varit inne i lastbilen och letat igenom godset. Vid det tredje tillfället slog polisen till.

Två män greps när den efterföljande personbilen stoppades och när lastbilen något senare stannade greps de båda andra männen som fortfarande befann sig ombord.

Skyller på film

Tre av männen döms till ett år och nio månader, medan den fjärde mannen får ett och ett halvt års fängelse, för försök till grov stöld.

En 33-åring och en 35-åring har enligt åklagaren varit de som klättrat in i lastbilen. En 45-årig man har kört bilen medan den fjärde mannen, en 30-åring, ska ha hjälpt till på olika sätt från personbilen.

Männen har till stora delar erkänt, men bland annat förklarat sig med att de bara ville spela in filmer som sedan skulle läggas ut på internet.

TT