Inrikes

Livstids fängelse för Arbogamorden

INRIKES

Stockholm. Livstids fängelse för två mord och mordförsök och utvisning på livstid.

Svea hovrätt fastställde i dag straffet för Arbogamorden för den 32-åriga tyska kvinnan.

– Jag är lättad, säger mamman till de dödade barnen.

Skadestånden till barnens mamma och pappa höjs till 100 000 kronor vardera.

Den 17 mars förra året överfölls de två barnen och deras mamma i sitt hem i Arboga. Barnen avled, medan mamman tillfrisknade efter att ha legat nedsövd i flera veckor.

Några bevis som enligt hovrätten pekar mot den dömda tyskan är att hon ljugit om anledningen till sitt besök i Arboga under morddagen. Hon har även haft tillgång till en hammare - det troliga mordvapnet - som nu är försvunnen.

Dessutom ska hon ha lämnat felaktiga uppgifter om ett par försvunna skor vars mönster stämmer med ett avtryck på brottsplatsen.

Barnens mamma var på plats på Svea hovrätt i Stockholm när domen meddelades.

– Jag är lättad, verkligen lättad. Jag kan åka tillbaka till Arboga utan att vara rädd, säger hon till TT.

I tingsrättens dom lämnades hennes utpekande och uppgifter om tyskan helt utan avseende. Men hovrätten gör delvis en annan bedömning och anser att hon har vissa minnesfragment av händelsen.

– Det är ju minnen jag kommer att få leva med i resten av mitt liv, och att de faktiskt tog fasta på dem betyder jättemycket, säger mamman.

På fråga om Arbogamålet varit särskilt svårbedömt svarar rättens ordförande, hovrättslagman Magnus Göransson att det är ett mycket svårt mål, ett synnerligen allvarligt brott och en mycket omfattande utredning.

– Vi har nog haft ovanligt många överläggningar i det här målet, säger Göransson till TT.

Misstankarna föll först på barnens biologiske far, men han kunde snabbt avföras. I stället riktades polisens intresse mot 32-åringen, som haft en kort semesterromans med mammans sambo. Hovrätten skriver att det är uppenbart att hon varit besatt av den före detta pojkvännen, något som trappats upp och övergått till avancerad förföljelse med manipulativa inslag.

Det är enligt hovrätten "ställt utom rimligt tvivel" att hon har dödat barnen och försökt döda deras mamma.

Tyskan, som tog emot domen på häktet i Västerås, reagerade med förvåning och besvikelse berättar hennes advokat Per-Ingvar Ekblad.

– Nu har vi fyra veckor på oss att ansöka om prövningstillstånd hos Högsta domstolen (HD), säger Ekblad till TT.

Han uppger att hans klient mår bra och att de inte diskuterat en eventuell överflyttning av straffverkställigheten till Tyskland.

Om hon inte får prövningstillstånd i HD och domen mot henne vinner laga kraft skickas hon till riksmottagningen på Hinsebergsanstalten, där det bedöms var hon ur säkerhetssynpunkt kan placeras.

Sedan kan antingen hon själv eller Kriminalvården begära att hon får avtjäna sitt straff i Tyskland.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes