Inrikes

Malmöbo friades i Hamasmål

INRIKES

Malmö. Den Malmöbo som åtalats för att genom sin insamlingsverksamhet indirekt ha stött Hamas frias av Malmö tingsrätt.

Den friade 44-åringen ska nu fortsätta samla in pengar, berättar han för TT.

Han har varit åtalad för brott mot den så kallade finansieringslagen, alternativt brott mot sanktionslagen.

Mannen har via föreningen al-Aqsa spannmål under flera års tid samlat in pengar till utsatta barn på Västbanken och i Gaza. Enligt åtalet skulle pengarna ha gått till organisationer med koppling till Hamas, en organisation som terrorstämplats av EU, och vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström ville att han skulle dömas till fängelse då hon ansåg att Hamas stärkts av välgörenheten.

Men eftersom Hamas har ett så stort stöd är det fullt möjligt att det kan finnas Hamassympasitörer och Hamasaktivister även i andra organisationer i området, påpekar domstolen. Det "innebär inte att organisationen ifråga av denna anledning blir en del av Hamas", skriver Malmö tingsrätt.

Totalt samlade mannen in mer än fyra miljoner kronor via föreningen al-Aqsa spannmål. Ungefär hälften kom fram till Västbanken och Gaza, medan en del av hans pengaöverföringar frystes av USA och Storbritannien.

Malmö tingsrätt konstaterar att Hamas och Israel har ett förhållande till varandra som är krigsliknande. Att Israel har olagligförklarat organisationer som Malmöbon skickat pengar till anser domstolen därför helt saknar betydelse.

Vidare anses bevisvärdet i de tidningsartiklar, tv-inslag, bokavsnitt och olika hemsidor på internet som åklagaren hänvisat till som "mycket lågt".

Den friade 44-åringen berättar för TT att han nu ska fortsätta att samla in pengar som förut. Men han kommer hädanefter att bli mer noggrann med att försäkra sig om att svenska myndigheter inte har några invändningar mot hans verksamhet.

– Jag trodde att jag jobbade enligt svenska regler. Jag trodde att jag inte gjort något fel, säger han via sin tolk.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes