Bilbränder i Göteborg ökar

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilbränder. Antalet anlagda fordonsbränder tycks öka kraftigt i Göteborg. Under första halvåret i år har 146 fordon satts i brand - det är en ökning med 50 procent jämfört med förra året.

Under hela förra året var det totalt 202 sådana bränder i Göteborg. Bilbränder sätts ofta i samband med social oro. Men även när det tycks vara lugnt sker anlagda bilbränder regelbundet över hela året. Så sent som under natten till lördagen brann tre bilar i Göteborg, två på Hisingen och en i Hammarkullen.

– Det går upp och ner över tid. Vi har ännu ingen förklaring till varför bränderna ökar i år, säger Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg, till SVT Väst.

De senaste åren har antalet anlagda fordonsbränder legat mellan 175 och 200 per år. Ett år som sticker ut var 2011 då räddningstjänsten räknade hela 278 fordonsbränder i Göteborg. Det året var det bland annat oroligt i Backa på Hisingen.

– Bränderna kan vara ett tecken på social oro. Men det kan också vara lediga ungdomar som "roar sig", ibland handlar det om hämnd och andra gånger är det avledningsmanövrar. Det finns många olika motiv till bränderna, säger Jenny Widén, presstalesman vid polisen i Västra Götaland, till SVT Väst.

TT

Publicerad: