C vill ha ny rubricering för stöld

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Centerpartiet vill införa en ny brottsrubricering för systematiska stölder. För att komma åt problemet med stöldligor på landsbygden vill Centern att brotten sammanförs i en egen brottsrubricering med fängelse som minimistraff, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har problem med kringresande stöldligor på landsbygden som får härja fritt. De som drabbas samlar in registreringsnummer, mobilbilder och annan bevisning, men upplever att polis och åklagare inte gör något åt det, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesman hos Centerpartiet.

För att komma till rätta med detta vill han dels se över straffrabatten för den som begår flera brott, dels införa den nya brottsrubriceringen.

– Det ska inte löna sig att begå många brott. En ny brottsrubricering skickar också en signal till polis och åklagare att detta är allvarligare än vanliga stölder, säger han.

Han ser detta som en ideologisk fråga. Det räcker inte att samhället straffar en tjuv för bara en enda stöld när flera har begåtts. Individen som utsatts för brott behöver känna att rättsskipningen fungerar.

Visst finns det redan i dag möjlighet att åtala den som begår fler stölder för grovt brott, men det sker inte, tycker han.

– Någonstans i kedjan brister det, de här brotten prioriteras inte, säger Johan Hedin.

TT

Publicerad: