SMHI: Hal morgon i södra Sverige

INRIKES

Olyckor. Plötslig blixthalka orsakar många olyckor i södra Sverige och det gäller att se upp på vägarna. Nu varnar SMHI för att det kan bli halt även i morgontrafiken.

Snö och underkylt regn ställer till det på många håll i södra Sverige, framför allt i Västra Götaland, Småland och Östergötland. Och det kommer vara fortsatt halt på flera platser även under natten och morgonen.

– Snöstråket i södra Sverige rör sig sydost under kvällen. Bakom det kommer det att klarna upp och i samband med det fryser det på. Under natten och i morgon bitti blir det någon minusgrad ända ner i Skåne, säger Johan Lundgren, meteorolog vid SMHI, till TT.

Under torsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för plötslig ishalka och larmen om olyckor avlöste varandra. Utanför småländska Vaggeryd omkom två män när deras bil kraschade våldsamt in i mitträcket på E4 i norrgående riktning. Enligt polisen var det väldigt halt på platsen.

I Östergötland inträffade ett tiotal olyckor under kort tid på kvällen. På riksväg 23/34 i Ljungsbro krockade en personbil med en lätt lastbil och tre personer fick föras till sjukhus med ambulans. Även i Norrköping fick en person föras till sjukhus efter att ha sladdat in i ett träd.

– Vi avråder å det bestämdaste att ge sig ut i trafiken om man inte har satt på vinterdäcken, säger Tomas Agnevik, pressinformatör vid polisen, till Corren.

Även i Västra Götaland hade polis, räddningstjänst och bärgare en hektisk dag med många avåkningar. Bland annat fick en kvinna föras till sjukhus sedan hennes bil sladdat av vägen och hamnat på taket vid riksväg 41 i närheten av Borås, skriver Göteborgs-Posten.

TT