"Arbetsmarknaden är nyckeln"

INRIKES

Politik. Lösningen på problem i de så kallade utanförskapsområdena heter arbete och självförsörjning. Det menar nationalekonomen Joakim Ruist som är kritisk till dem som lägger tid på att räkna problemområden.

– Hela övningen som politiker och andra ägnat sig åt de senaste åren, att räkna utanförskapsområden, jag förstår inte vad det är bra för. Det känns mer som att ha något att banka varandra i huvudet med än att det är konstruktivt, säger nationalekonom Joakim Ruist, som forskar om invandring vid Göteborgs universitet, till TT.

Enligt en ny beräkning ökade antalet utanförskapsområden under de borgerliga regeringsåren. Men antalet områden är ingenting som Ruist vill tala om. Nu efterlyser han konkreta problembeskrivningar i debatten.

– Har vi ett problem med låg sysselsättning så kan vi prata om det, och har vi ett problem med bostadssegregation eller människor som inte anammar jämställdhetsvärden så kan vi tala om det. Utanförskapsområden blir ett fluff av allt det där.

Den främsta lösningen på de problem som kommer av utanförskapet är enligt Ruist möjligheten till självförsörjning.

– Jag tror att nyckeln handlar om arbetsmarknaden, säger han och fortsätter:

– Jag tror i slutändan att konflikter uppstår mest när människor inte kommer in på arbetsmarknad och inte hamnar i självförsörjning.

TT