Inrikes

Thorning-Schmidt: "Inte ensamma"

INRIKES

Köpenhamnsdåden. Återigen har judar blivit måltavla för en attack, understryker Sveriges inrikesminister Anders Ygeman efter dåden i Köpenhamn. Han säger att säkerheten nu skärps ytterligare.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt uttrycker sitt fulla stöd för den judiska församlingen i Danmark.

– Ett angrepp på den judiska församlingen är ett angrepp på hela Danmark, säger den danska statsministern på en presskonferens.

– Ni står inte ensamma.

Redan efter det första terrordådet bad den judiska församlingen polisen om skärpt säkerhet. Det förhindrade att den misstänkte gärningsmannen kom in på synagogans område, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

Stärkt bevakning

– Vi har sedan tidigare, sedan Paris, en dialog med de judiska församlingarna om vad vi kan göra för att stärka deras säkerhet, men det är klart att det måste vara en del av det arbete vi gör nu, säger Anders Ygeman (S).

TT: Är det några konkreta åtgärder som planeras?

– I närtid skärper polisen naturligtvis bevakningen vid synagogor och moskéer och ett antal andra byggnader. Men över tid måste vi såklart arbeta tillsammans med församlingarna för att få alla judar som bor i Sverige att känna sig trygga och säkra.

Anders Ygeman har varit i kontakt med den danska regeringen både under gårdagen och nu på morgonen. Han säger att det är för tidigt att säga om representanter från regeringen ska åka dit som en solidaritetshandling.

– Vi måsta veta om danskarna bedömer situationen sådan att de kan och vill genomföra ett sådant besök. I går var det ju omöjligt med tanke på situationen, då måste de ju använda all kraft för att få fatt på gärningsmännen.

Inbjudan från Israel

Ledare runt om i världen fördömer attentaten, däribland Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. I ett pressmeddelande från hans stab uttrycker Netanyahu sitt stöd till det danska folket och till det judiska samfundet. Där står att den israeliska regeringen förbereder sig för en judisk massinvandring från Europa och planerar att avsätta pengar för - till en början - invandring från Frankrike, Belgien och Ukraina.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes