Våldtäkt

Utredning kritiseras i friande Fittjadom

INRIKES

Brott. Fem män som åtalats för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja frias av Södertörns tingsrätt.

Enligt tingsrätten räcker inte bevisningen. Rätten pekar på en dålig polisutredning och får medhåll av både åklagare och försvar.

Domen innebär att tre män som åtalats för grov våldtäkt och två män som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt går fria.

Rättens ordförande, chefrådman Erica Hemtke, pekar på två skäl till att rätten starkt kritiserar polisutredningen.

– Hennes uppgifter har inte dokumenterats, hennes utpekanden har inte säkrats, säger Hemtke och syftar på målsägande.

Allt har därför hängt på kvinnan, påpekar Hemtke, som också är kritisk till att polisen lyckades göra en brottsplatsundersökning på rätt adress först efter att ha hört de misstänkta.

– Det andra skälet är att utredningen bär spår av att man inte har gjort rätt saker i rätt tid på rätt sätt, säger Hemtke.

Svag utredning

Ett svagt utredningsmaterial och kvinnans motsägelsefulla uppgifter innebär att rätten inte kan avgöra vad som hänt, även om den konstaterar att "någonting har hänt kvinnan i Fittja".

Domstolen har bland annat tagit del av teknisk bevisning, exempelvis analyser av sperma på offrets kläder.

– Spermaförekomsten på kläderna säger ingenting om när, var eller hur handlingarna ägt rum, säger Erica Hemtke.

Kvinnan har i polisförhör berättat att hon har haft missbruksproblem och att hon var i Fittja, i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm, för att köpa narkotika till en vän. Hon träffade en man som sade sig kunna sälja droger till henne och följde med honom till ett trapphus i närheten av Fittja centrum.

Medger sex

Kvinnan har lämnat detaljerade beskrivningar av hur hon våldtas av uppemot tio olika män under fyra timmar. Hon vittnar om synnerligen grova övergrepp, att hon knivhotades och att hennes huvud slogs mot en trappa så att hon svimmade. Sammantaget ska ett tjugotal personer ha varit i trapphuset, enligt kvinnan.

De tre som åtalats för grov våldtäkt medger att de har haft sexuellt samröre med kvinnan men hävdar att hon deltog frivilligt.

Enligt Erica Hemtke har de uppgifter som kvinnan lämnat under rättegången varit bristfälliga.

– Både vad gäller trovärdighet och tillförlitlighet.

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, är upprörd: "Domen är en skam för vårt rättssystem. Ingen förövare ska komma undan med en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt", kommenterar hon skriftligt.

Resursbrist

Åklagaren i fallet, Markus Hankkio, säger till TT att han ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga dagens friande dom. Men han håller med om att polisutredningen var bristfällig.

– Det går inte att komma runt att det var på det sättet, säger han.

Hankkio säger att målet klart har påverkats av den resursbrist hos polisen som bland annat ledde till fördröjning i utredningen.

– Till exempel att man inte kunde arbeta mer aktivt med ärendet för att få fram ytterligare gärningsmän, utan det dröjde till ett år efter händelsen. Hade man dessutom från början vetat på vilken plats brottet begåtts hade man kanske kunnat säkra spår som knutit upp ytterligare personer som skulle kunna vara misstänkta, säger han.

Även Robin Grönvall, försvarsadvokat för en av de tidigare misstänkta, ser en utredning med stora brister.

– Man borde ha åkt till Fittja direkt och dokumenterat brottsplatsen, säger han.

Grönvall anser också att utredningen alltför ensidigt gått på kvinnans uppgifter och att domen var den enda rimliga utgången.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Våldtäkt

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldtäkt