Raketer avfyrades mot polis

INRIKES

Nyår. Efter en lugn inledning verkar nyårsstöket ha tagit fart på flera håll i landet.

I Örebro har fem personer omhändertagits och i Kalmar har raketer kastats in i en lägenhet.

I Oxhagen i Örebro har raketer avfyrats mot hus och mot polis, och fortfarande avfyras raketer i området av cirka tio personer, skriver Nerikes Allehanda. Fem personer, varav några minderåriga har körts hem till sina föräldrar av polis.

– Det är inget allvarligt som hänt men de skjuter på fel sätt och tycker det är roligt att bråka med oss, säger Peter Wirolainen, polisinspektör på plats i Oxhagen centrum till Nerikes Allehanda.

Raketer i hallen

I stadsdelen Norrliden i Kalmar slog en person larm om raketer som hade kastats in i hallen vid 18-tiden. Det uppstod aldrig någon brand, enligt Anna Göransson, pressinformatör i region Syd.

Polisen larmades till skånska Staffanstorp efter att raketer avfyrats mot en vakt. Vakten klarade sig oskadd och någon polisanmälan upprättades aldrig. I övrigt är läget i södra Sverige relativt lugnt.

– Det är lite bråk och lite bränder. Det brinner lite i containrar och fyrverkerier har avfyrats men inga personskador, säger Anna Göransson, pressinformatör i region Syd.

Smäller i Gävle

I Gävle har raketer avfyrats.

– Det smälls en hel del i Gävle, men i övrigt är det relativt lugnt, säger Tor Sten, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

I Västra Götaland och Halland har kvällen inletts ungefär som det brukar.

– Det är som en normal nyårskväll så här långt. Det är lite fylleri, lite stök och en del ungdomar som skjuter fyrverkerier, men inget allvarligt som sticker ut sade Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, tidigare i kväll.

En ambulans på uppdrag besköts med flera raketer i Kortedala i Göteborg, rapporterar flera medier.

– Ingen skadades och ambulanspersonalen i fråga har ryckt ut på nya uppdrag efter händelsen, säger Katarina Hallingberg vid Sahlgrenskas pressjour till GT.

Störs av raketer

I region Öst, som omfattar Östergötland, Jönköping och Södermanland, verkar firandet ha inletts lugnt.

– Det har varit många samtal om raketer, men inte att de varit riktade mot någon, utan mer att folk stör sig på dem, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl vid region Öst.

I Stockholm har inte några allvarliga händelser rapporterats i samband med nyårsfirandet.

– Det är som vilken lördagskväll som helst, säger Eva Nilsson, Stockholmspolisens pressinformatör.

TT