Kraschade helikopter med 2,29 promille

INRIKES

Olycka. En helikopter på väg från Norge till Sverige kraschlandade i augusti 2015. Det kanske inte var så konstigt - piloten hade 2,29 promille alkohol i blodet.

Helikoptern var på väg på en uppdragsflygning mellan Alta i Norge och Kiruna då den plötsligt tappade höjd och "landade hårt" i Norge. Piloten fördes till sjukhus med ryggskador. Han lämnade också blodprov som uppvisade hela 2,29 promille, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

Enligt rapporten från den norska haverikommissionen var pilotens flygning "speciell med stora höjd- och fartvariationer". Det har också kommit fram att mannen 2011 fick sparken från ett svenskt helikopterföretag på grund av alkoholmissbruk och att han åkt fast för rattfylla i Sverige.

Piloten var inhyrd av svenska Kallaxflyg som kritiseras av haverikommissionen för att inte ha försökt "få ett eventuellt alkoholproblem belyst". Enligt Kallaxflyg hade man fått uppgifter om alkoholproblemen men haft samtal med piloten som man ändå litade på.

– Han sa att han haft alkoholproblem men inte längre, säger Ingemar Holmström, flygchef på Kallaxflyg, till SVT.

Rattfyllan hade rapporterats av svenska Transportstyrelsen till norska myndigheter men piloten fick ändå behålla sitt norska certifikat då ärendet "fallit mellan stolarna".

TT