Yrkar på livstid för mord i Långshyttan

INRIKES

Brott. Åklagarna yrkar på fängelse för samtliga som åtalats för mordet på en 62-årig kvinna i Långshyttan i Dalarna i somras. Den 26-årige man som misstänks ha hållit i kniven bör få livstid, enligt åklagaren.

Totalt står elva män och kvinnor i åldrarna 21 till 46 år åtalade vid Falu tingsrätt. Under slutpläderingarna yrkade åklagare Olle Sohlberg på hårda straff för samtliga. Enligt Sohlberg finns inga förmildrande omständigheter och det kan inte bli tal om annat än fängelse då mordet var noga planlagt, rapporterar P4 Dalarna.

Åklagaren vill se långa fängelsestraff för de sex personer som åtalats för mord. För den 26-årige man som, enligt åklagaren, delade ut de dödande knivhuggen yrkas på livstids fängelse. Dessutom bör två kvinnor dömas till tio års fängelse vardera för medhjälp till mord och de övriga till två års fängelse för underlåtenhet att avslöja mord, enligt åklagaren.

Under tisdagen ägde även rättegångens sista vittnesförhör rum. Vittnet berättade att han varit på fest med några av de misstänkta, där de berättat för honom om mordet. Han uppger att han fick veta att den 62-åriga kvinnan blivit dumpad i ett vattendrag, men inte var. Mannen ska då ha erbjudit sig att mot betalning göra sig av med kroppen för att få veta mer, och sedan slagit larm till sina anhöriga.

Det var i juni som de åtalade misstänks ha bjudit in kvinnan till en grillfest. Där ska de sedan ha strypt kvinnan med en snara gjord av en flagglina. När hon förlorade medvetandet dödades hon med flera knivhugg. Motivet ska ha varit att flera av de misstänkta var skyldiga kvinnan pengar.

TT